Home

De vakantie is voorbij en de training gaat weer van start

De vakantie is voorbij en de training gaat weer van start

Veel alcohol is punt van discussie bij het afvallen. Vandaar dit stuk wat alcohol met je doet. Niet om je te 'pesten' maar gewoon omdat dit vaak het probleem is met het afvallen.

Wat bedoelt men met “drink met mate”?
Het is erg schadelijk voor de gezondheid om regelmatig te veel alcohol te drinken. Drink daarom met mate.Voor mannen is dit maximaal 2 glazen alcohol en voor  vrouwen is dit 1 glas alcohol per dag. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die dagelijks 1 glas alcohol drinken een groter risico op borstkanker lopen.

Wat kunnen de gevolgen van overmatig alcohol gebruik zijn? Zoals veel mensen weten heeft alcohol een verslavende werking. Hier is moeilijk van af te komen. Door deze verslavende werking word je niet alleen afhankelijk van alcohol en kost dit veel geld, maar ook heeft het vaak ernstige gevolgen voor zowel je prestaties op het werk als in het privé leven. Daarbij draagt het overmatig drinken van alcohol o.a. bij aan het ontstaan van psychische klachten. Langdurig en overmatig alcohol gebruik heeft op lange termijn gevolgen voor de hersenen, lever, maag, hart en bloedvaten. Veel voorkomende alcohol gerelateerde ziektes zijn Korsakov, leveraandoeningen als levercirrose, kanker aan mond en keelholte, strottenhoofd en slokdarm. Wie meer drinkt dan de vastgestelde norm loopt een groter risico op een hersenbloeding, een hogere bloeddruk en kanker.

Wat levert verantwoord omgaan met alcohol op?
Wanneer je verantwoord omgaat met alcohol kun je genieten van deze dranken zonder dat je al te grote gezondheidsrisico’s loopt. Het advies is wel hoe minder alcohol hoe beter. Enkele onderzoeken geven zelfs aan dat een aanvaardbaar gebruik van alcohol een beschermend effect kan hebben op hart-en bloedvaten. Dit gunstige effect zou echter alleen voor gezonde mannen boven de 40 en bij gezonde vrouwen na de overgang gelden.
    

Ida vertelt...
Onverantwoord alcohol gebruik is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, het zorgt ook in veel gevallen voor overgewicht. Dit leidt uiteindelijk weer tot meerdere gezondheidsklachten en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. De reden dat alcohol voor overgewicht zorgt is dat in nagenoeg alle alcoholische dranken veel calorieën en suikers zitten. Zoals je misschien weet kan een te hoge inname van calorieën en suikers weer leidden extra kilo´s lichaamsgewicht.Een andere reden dat alcohol vaak zorgt voor overgewicht zit in het feit dat alcohol door ons lichaam niet kan worden opgeslagen en/of verbrandt. Het gevolg van dit proces is dat de verbranding van andere energiebronnen als bijvoorbeeld vet ook wordt onderdrukt. Het vet wat hierdoor overblijft wordt dan vaak rondom de buik opgeslagen. Zo ontstaat de zogenaamde bierbuik