Home

Waarom detoxen belangrijk is

Waarom detoxen belangrijk is

Het menselijk lichaam reinigt zichzelf doorlopend op een natuurlijke manier door o.a. in de lever, nieren, darmen en andere organen afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Dit natuurlijke reinigingsproces was zeer effectief toen de mens duizenden jaren geleden

dicht bij de natuur leefde en geen bewerkte voedingsmiddelen at, niet uit plastic flessen dronk en geen uitlaatgassen inademde, maar tegenwoordig bevinden zich zoveel schadelijke stoffen in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, reinigingsmiddelen en gebruiksvoorwerpen, dat ons lichaam niet meer in staat is die enorme hoeveelheid schadelijke stoffen snel en effectief af te voeren. Er blijven dus giftige stoffen achter in het lichaam, die veilig worden opgeborgen in vetcellen. Dit is een natuurlijk veiligheidsmechanisme van ons lichaam, zodat de schadelijke stoffen elders in het lichaam geen schade aankunnen richten (o.a. Sharma & Agrawal, 2005[i]; Genius, 2010[ii]). Daarnaast heeft ons huidige Westerse voedingspatroon ertoe geleid dat we tegenwoordig veel te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgen die de lever nodig heeft om het lichaam goed te reinigen. In veel bewerkte voedingsmiddelen zitten nauwelijks nog vitamines en mineralen, want die hebben plaatsgemaakt voor conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen die vaak ook weer toxische stoffen bevatten. Bovendien bevatten de meeste verse groente- en fruitsoorten als gevolg van moderne landbouwmethodes (o.a. bodemuitputting en eenzijdige kunstmatige bemesting) veel minder voedingsstoffen dan vijftig jaar geleden, wat als direct resultaat heeft dat wij veel meer groente en fruit moeten eten om aan onze dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen te komen... maar dat meestal niet doen!

Als je lichaam een gebrek heeft aan bepaalde vitamines en mineralen zal het deze vervangen door de wel aanwezige stoffen, en dit zijn vaak giftige stoffen. Kalk wordt bijvoorbeeld bij een tekort vervangen door lood, dat zich voornamelijk ophoopt in de botten en daar de aanmaak van rode bloedcellen verstoort. Lood brengt schade toe aan de gezondheid van je botten en verhoogt het risico op aandoeningen als osteopenie (botverzwakking) en osteoporose (botontkalking) (Silbergeld et al., 1988[iii]). Een ander voorbeeld is magnesium, dat vervangen wordt door aluminium als je een magnesiumtekort hebt. Een verhoogd aluminiumgehalte in het lichaam leidt onder andere tot neurochemische wijzigingen en men heeft ontdekt dat het een bijdragende factor is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer (Forbes et al., 1998[iv]).

Je lichaam beschermt zichzelf dus van nature tegen schadelijke stoffen, maar een jarenlange ophoping van toxische in vetcellen in combinatie met vitamine- en mineralentekorten kan leiden tot lokale ontstekingen en andere klachten die je lichaam uiteindelijk behoorlijk ziek maken. Veel voorkomende aandoeningen die het gevolg zijn van teveel gifstoffen in je lichaam zijn onder meer:

 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Spijsverteringsproblemen (verstopping, diarree, krampen)
 • Vertraagde vetverbranding en gewichtstoename
 • Pijnlijke gewrichten
 • Prikkelbaarheid en depressies
 • Verhoogde bloedsuikerspiegel
 • Schimmelinfecties (bijvoorbeeld candida)
 • Menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid
 • Zwangerschapscomplicaties zoals miskraam, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte

Als bovengenoemde symptomen het gevolg zijn van een vervuild lichaam en de oorzaak niet bij de bron wordt aangepakt kunnen de opgeslagen toxische stoffen op den duur ernstige ziektes veroorzaken. Veel medici waarschuwen bijvoorbeeld al jaren dat langdurige blootstelling aan zware metalen kan leiden tot de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, spierdystrofie en multiple sclerose (o.a. Montgomery, 1995[v]). Volgens de het International Occupational Safety and Health Information Centre (1999) kunnen zware metalen ook de bron zijn van veel allergieën en herhaaldelijk langdurig contact met sommige metalen kan zelfs leiden tot kanker!

Om te voorkomen dat je jouw lichaam langzaam vergiftigt en ziek maakt is het dus van essentieel belang om je lichaam een helpende hand te bieden bij het natuurlijke reinigingsproces. Dit kun je doen door regelmatig het ontgiften dieet te volgen, want bij dit detox dieet worden alle schadelijke stoffen die opgeslagen zitten in de vetcellen effectief verwijderd. Zodra je lichaam weer schoon is zul je meteen merken dat allerlei aandoeningen die het gevolg zijn van een vervuild lichaam sterk verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Daarnaast zul je merken dat je een paar kilo zult afvallen en in staat zult zijn om je gewicht beter onder controle te houden. Vraag het aan iemand die een goede detox heeft gedaan en je zult van iedereen hetzelfde horen: je voelt je schoon en energiek, je huid straalt, je gezichtsvermogen verbetert, de krampen en pijnen die je had zijn weg of sterk verminderd, je slaapt opeens een stuk beter, je immuunsysteem is versterkt en je bent wat overtollig gewicht kwijt. Kortom: je bent weer als nieuw en kunt er weer lekker tegenaan!

Hoe ziet een ontgiften dieet eruit?

Het ontgiften dieet is een detox programma dat uit 3 fases bestaat:

 • Opbouw (3 dagen)
 • Reiniging (7 dagen)
 • Afbouw (3 dagen)

Tijdens de Opbouw (eerste fase) wordt je lichaam grondig voorbereid op de Reiniging en wordt ervoor gezorgd dat je extra veel goede vitamines en mineralen binnenkrijgt die je tijdens de Reiniging ondersteunen. Op die manier zorg je ervoor dat de Reiniging (tweede fase), die na 3 dagen opbouw begint, het effectiefst is en geheel veilig verloopt. Nadat je de 7-daagse Reiniging hebt doorlopen besteed je nog 3 dagen aan Afbouw (derde fase). Je kunt dit beschouwen als een ‘cooling down’, en zorgt ervoor dat je lichaam weer langzamerhand went aan je normale voedingspatroon.

Gedurende de drie fases drink je heel veel water en eet je voornamelijk verse groenten (rauw of kort gestoomd, zonder iets erbij, ook geen zout) en wat fruit, die je vaak ook in heerlijke groene smoothies verwerkt. Bij dit detoxprogramma wordt daarnaast gebruik gemaakt van een uitgebalanceerd superfoodpakket, dat geheel erop gericht is je lichaam tijdens de Opbouw, Reiniging en Afbouw effectief te begeleiden. De superfoods zijn nodig om eventuele vitamine- en mineralentekorten die ontstaan direct te kunnen aanvullen. Daarnaast helpen deze superfoods het afval, dat tijdens de detox vrijkomt en gevaarlijke metabolieten en vrije radicalen bevat, snel af te voeren. Het detoxprogramma kent bovendien drie intensiteiten: Basis, Standaard en Intensief. De intensiteit die het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder of je al eens eerder een detox hebt gedaan, hoe grondig je wilt detoxen en hoe je het wilt inpassen in je dagelijkse leven.

Vergeet niet dat detox een moment van rust is, zowel fysiek als mentaal. Tijdens de detox zul je eerder moe zijn, dus probeer je detox altijd zo in te plannen dat je voldoende rust kunt nemen en niet hoeft te presteren.

Waarom je niet op eigen houtje moet gaan detoxen

Of jij toe bent aan een detox kun je alleen maar zelf besluiten; hierbij spelen niet alleen gezondheidsfactoren een rol, het is ook belangrijk dat je er mentaal aan toe bent. Als jij voelt dat de tijd rijp is om een detox te gaan doen dien je jezelf een hele belangrijke vraag te stellen: is jouw lichaam voldoende voorbereid om nu te gaan detoxen? Om veilig te kunnen ontgiften heeft je lichaam namelijk diverse vitamines en mineralen nodig, want deze breken toxische stoffen af die vrijkomen in je lichaam op het moment dat je gaat detoxen. Heb je tekorten in je lichaam, dan zal je lichaam de vrijgekomen giftige stoffen niet goed kunnen afbreken en ontstaat de “Herxheimer Reactie”, welke gekenmerkt wordt door vergiftigingssymptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, diarree en/of stemmingswisselingen.

Een onzorgvuldig voorbereide detox leidt echter niet alleen tot vervelende vergiftigingssymptomen, het kan bovendien ernstige schade toebrengen aan je lichaam omdat de tijdens de detox vrijgekomen giftige stoffen in je bloedbaan terecht komen en vervolgens je organen en weefsels kunnen aantasten of permanent kunnen beschadigen. In dat geval kun je ook ernstigere symptomen krijgen, zoals hevig zweten en zelfs koorts. Een detox doe je dus niet “even zomaar”, maar moet gedegen worden voorbereid! Als je twijfelt of jij op dit moment wel direct aan een detox kunt beginnen kun je het beste starten met de detox voor te bereiden.