Home

Blessures en de invloed van uw voeding

Blessures en de invloed van uw voeding

Voor mensen die vaak of veel sporten is er bijna geen ontkomen aan, een blessure. De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders met blessures drastisch toegenomen. Zo liepen in 2012 4,4 miljoen Nederlanders een blessure op en moesten 1,7 miljoen daarvoor naar een medisch specialist, zoals een fysiotherapeut of huisarts. De meeste blessures komen voor bij fitness, zwemmen, hardlopen, wielrennen en voetbal. Men denkt er wellicht niet direct aan maar voeding speelt een belangrijke rol in de behandeling van een blessure. Voeding kan namelijk het herstel optimaliseren.

Er bestaan drie soorten blessures:

  • Acute blessures
  • Overbelastingsblessures
  • Overtraining

De acute blessures ontstaan plotseling door bijvoorbeeld een val, plotselinge hoge belasting of een inschattingsfout tijdens het sporten. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken, spierscheuren of het scheuren van banden of pezen. De overbelastingsblessures ontstaan geleidelijk en vertonen vaak een terugkerend patroon. Doordat er onvoldoende hersteltijd zit tussen de training kan dit leiden tot overtraining.